Przygotowania do Bożego Narodzenia – tradycje

Tradycją Wigilii a potem udanych Świat Bożego Narodzenia jest łamanie się opłatkiem. Jest to cienki, biały płatek chlebowy, niekwaszony i niesolony. Wypieka się go z białej mąki i wody, bez dodatku drożdży. W naszej tradycji dzielą się nim wszyscy zgromadzeni na Wigilii i składają sobie życzenia. Zwyczaj ten ma szlachecki rodowód i znany był od końca XVII wieku.

Dzielenie się opłatkiem w czasie Wigilii jest gwarancją udanych Świąt Bożego Narodzenia, bo to symbol pojednania, przebaczenia, chęci bycia razem, przecież skłóceni nie chcą siedzieć przy wspólnym stole. Oprócz białego opłatka, służącego do łamania się podczas Wigilii, wypieka się również kolorowe dla zwierząt domowych i bydła. Na wieczerzę wigilijna zapraszano nie tylko zwierzęta domowe. Opłatek podawano koniom i bydłu. A o północy, gospodarz udawał się do obory, by podsłuchać, co mówią zwierzęta w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Podobno, według tradycji tego dnia mówiły ludzkim głosem. Te wszystkie sympatyczne zwyczaje składały się na magię Świąt Bożego Narodzenia.